Yamaha’dan dosya konvertörü

Yamaha dijital mixerleri arasında dosya dönüştürücü programını duyurdu..

Belki de piyasada ki ilklerden olmanın dezavantajlarından birini yaşadı Yamaha, yıllarca.  Bazı şeyleri ilk defa keşfetti, icat etti, test etti. Çözemediği konulardan biride konsolları arasında dosya transferi yapamayışı idi. Yani PM5D ile yaptığınız bir mixi USB flash belleğe kaydedip başka bir yerde ki M7CL mixere yükleyemiyordunuz, tabi ki tam tersini de.

2010 Kışı çıkarılacağı duyurulan Yamaha Console File Converter ile bu yazdıklarımı yapmak mümkün olacak. PM5D dosyaları M7CL dosyaları haline, M7CL dosyaları da LS9 dosyaları haline transfer edilebilecek. Bilgisayarınıza yükleyeceğiniz küçük bir program ile mevcut PM5D ve PM5D-RH mikserlerinin “console file” dosyalarını bu program aracılığı ile küçük bir işlemden sonra M7CL dosyası haline gelecek; tabi ki ufak tefek değişikliklerle:

Mesela 24 Aux Mix olan PM5D dosyasını M7CL dosyasına dönüştürürken 16 aux dan sonrası (17-24) M7CL de Matrix Mix olarak dönüştürülecek. Bunun gibi bir iki konu daha var ama sonuçta bence güzel bir gelişme, başarılı.

Gene bu kış Yamaha Pro Audio çok çalışmış olacak ki, M7CL Firmware versiyonlarını yükseltmeye hazırlanıyor. Versiyon 3.5 olarak bu kış ortasında indirilmeye başlanacağı duyurulan yeni firmware ile pro analog konsollardaki özlediğimiz bazı özellikler de M7CL lere gelmeye başlıyor.

Mesela fiziksel aux buttonlarından birine basarak aux on/off yapabileceğiz artık.

Basit bir bas-çeviş işlemi ile Aux’lar pre-post olabilecek.

HA yani gain potansı da tek hareket ile -pad olabilecek.

Compressor ve Gate gibi işlemciler tek tuş ile on/Off olabilecek.

 

 

Buna benzer değişiklikleri bu kış görebileceğiz. Umarım M7CL den çıkan “ses” de biraz düzelir versiyon 3.5 ile..

😉

 

 

 

Yorum bırakın