SL-Series

Yeni hoparlör değil, yeni ses sistemi..

İlk başta, bu geniş formatlı Line array sistemi tanıdık gelebilir, ancak daha yakından bakın ve GSL, KSL, KSLi, XSL ve XSLi bir dizi önemli yeni mühendislik çözümü içerir…

Bu, benim değil, d&b audioteknik’in web sitesinde karşımıza çıkan yazı.. Ama bir başlık yazmak isteseydim, tamı tamına bu olurdu. Çünkü d&b, SL serisi ile yeni bir kaç hoparlör  değil, yeni bir ses sistemi oluşturmuş.

Vertical array yada point source dediğimiz geleneksel hoparlör tasarımlarınlarından , Line array sistemlerine ilk geçişte, iyi / kötü tartışması olmaksızın, sesler biz kullanıcılara “farklı” geliyordu. Çünkü klasik sistemlerde, tek hoparlör ve yakın / orta mesafeler sorunsuzdu. Ancak birden fazla hoparlör bir araya gelince orta bir kaos çıkıyordu. Özellikle üst frekansların zaman sorunları ve açılarından dolayı oluşan cancelling, homojen olmayan dağılım gibi majör sorunlar başımıza dert oluyordu. Line array teknolojisi ile bu evrilmeye başladı. Ve yıllarca alışık olduğumuz sistemlerden sonra; bir kısmımız buna alıştı, bir kısmımız ile daha zor alıştı 🙂

Line array sistemler, kesinlikle zaman ve cancelling sorunu olmadan, homojen bir şekilde sesi istenen alana yönlendirerek dağıtıyordu. d&b audio’nun SL sistemi ise, kesinlikle Line array’lerin evrilmiş hali. Çok daha fala homojenlik sağlıyor. Hele ki, array processing diye adlandırdıkları , daha fazla amplikatör kullanarak, her hoparlörü tek süren sistem sayesinde, özellikle yansıtma yüzeyi bulunan kapalı mekanlarda kabul edilir bir ses duyabiliyorsunuz. En büyük fark, müzik yada sendeki tüm arka planı, çok detaylı duyabiliyorsunuz. Resmen Hi-Fi kalitesinde. 

(soldaki K-SL, sağdaki J)
(soldaki K-SL, sağdaki J)

 3 Farklı model ile çıktı piyasaya. GSL büyük format,  KSL büyük / orta format, XSL küçük / orta format olarak düzenlenmiş. Bunların mobil ve istallation modelleri mevcut.  En çok kullanılan ve piyasada olan modeli KSL. 

Hatta “KSL is the New J” diye duvar yazıları çıktı 🙂

 

Sanırım 3-4 sene önceydi, Frankfurt Messe ses ışık fuarında özel bir tanıtım ile ilk GSL tanıtımında dinlemiştim. Müthiş güçlü bir sistem. Gerçek anlamda uzun format. Ve ileriye sesi detaylı olarak atabiliyor. J ve V sistemin en büyük özelliği, arkasına yani sahneye , kasa sesi vermemesidir. Yeni SL sistemde ise bu daha da başarılı. Tüm modellerin , sahneye geri dönüşü çok çok düşük.

workshop

Geçtiğimiz hafta Türkiye distribütörü Atempo ve Wall Production işbirliği ile Kıbrıs Merit otelde bir eğitim semineri düzenlendi. Hemde, Türkiye de yapılan eğitim seminerlerinin çıtasını çoook yükselterek.  Yaklaşık 5 gün boyunca,  70 civarında teknisyen ile birlikte oradaydım. Dinledik, öğrendik, tartıştık;  ölçüp biçtik, astık söktük. Bir kez daha, Türkiye deki eğitim kalitesini arttırdıkları için buradan teşekkürler.

Şahsi fikrim, sistem çok başarılı; özellikle homojen ve Hi-Fi benzeri ses kalitesi ile.  Sistem iki şekilde asılabiliyor, tension ve compression mod. Her iki uygulamada kolay, çoğu markanın modellerinden hızlı. Bir J serisi kadar hızlı değil bence. Ancak gene de, diğer markalara göre hızlı ve pratik. Uygulama çok basit. Sistemi tasarlarken kullanınan Array Calc programı , bence en kolay programlardan birisi. Ve tasarladığınız sistemi, Cat kablo ile kullanacağınız amplikatörlere anında iletebiliyorsunuz, tek tek amplikatörlerin üzerinden ayarlama yapmanıza gerek kalmıyor. Ebat olarak KSL , J’den biraz küçük ve hafif. Sebebi kullanıcılar çoklu adet astığında yük ve görsel olarak daha küçük olmasını istemesiymiş. ancak Low driver’da 12″ den vaz geçip, 10″ e geçmelerini sevemedim 🙂  J Sistemin o meşhur vokal sesinin yakın gelmesi, bence 12″ driverların’dan kaynaklanıyordu. Ama, dediğim gibi. Bu yeni bir sistem ve hepimiz alışacağız. 

Sistemin basları da başarılı. KSL sub 3 adet 15″ driver’dan oluşuyor. Sistemin en alt seslerini, J Sub + Infra karışımı gibi olan SL-Gsub tamamlıyor. Çok güçlü üç adet 21″ driver ile. 

Önümüzde ki günlerde, Mert Diamond Otelde bir Gülşen konseri olacak. Sistemi daha iyi test edip çalışma fırsatım olacak. Bir ek yazı yazarım bununla ilgili. Şimdilik hoşça kalın.

db-GSL-Array

One thought on “SL-Series”

  1. Bu çapta ayrıntılı bir eğitim çok faydalı oldu. 5 gün boyunca akılda soru işareti kalmadan tüm özellikleri anlatıldı.
    Özgür Çakıcı’nın da özetlediği gibi, yeni bir ses sistemi tasarlanmış, oldukça başarılı.

    Bir gün bizler de sahnelerimizde bu yeni teknolojiyi kullanırız umarım.

    Atempo ve WallPrd’ye teşekkürler 👏

Yorum bırakın